Türkiye İş Bankası, Uluslararası Finans Kurumu (IFC) yatırımıyla hayata geçirilen 100 milyon dolar tutarındaki dijital tahvil ihracını, blokzincir teknolojisi aracılığıyla gerçekleştirdi. İşlem, Euroclear tarafından işletilen Dijital Finansal Piyasa Platformu (D-FMI) üzerinden yapıldı ve böylece Türkiye’nin ilk “dijitalde doğmuş tahvili” (Digitally Native Note) piyasaya sürülmüş oldu.
Blokzincir teknolojisinin temelini oluşturan Dağıtık Defter Teknolojisi (DLT) ile ihraç edilen bu tahvilin, özellikle tahvil ihracı ve takas süreçlerinde sağladığı hız ve güvenlik avantajları dikkat çekti. Tahvilin takas işlemi, fiyatlandırma gününde tamamlandı. İhracın, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerdeki bireyler, çiftçiler ve küçük işletmelerin finansmanında kullanılacağı belirtildi.
İş Bankası’nın bu işleminde Citigroup Global Markets ile Citibank Londra Şubesi, sırasıyla dealer ve ajan banka olarak yer aldı. Dijital tahvilin altyapısını oluşturan blokzincir teknolojisi, merkezsiz yapısıyla kayıtların güvenli tutulmasına olanak sağlarken, finansal piyasalar için daha erişilebilir ve verimli bir model ortaya koyuyor.
İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, söz konusu ihraçla ilgili yaptığı açıklamada, yeni teknolojilere adaptasyonun Türk bankacılık sektörü için stratejik öneme sahip olduğunu vurguladı. Aran, “Bu işlem, teknolojinin finansal piyasalarda kullanımı açısından örnek teşkil ediyor. Kaynakların deprem bölgesinde kullanılacak olması, sürece toplumsal bir boyut da kazandırıyor” dedi.
IFC Genel Müdürü Makhtar Diop ise açıklamasında, işlemin finansal inovasyon adına önemli bir adım olduğunu belirtti. Diop, “Dijital tahvil, depremden etkilenen kesimlere sermaye erişimi sağlayarak toparlanma sürecine katkıda bulunacak. Aynı zamanda tahvil piyasalarında dijital teknolojilerin kullanımına öncülük ediyor” ifadelerini kullandı.