Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın, “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” suçlamasıyla yargılandığı davanın ilk duruşması bugün İstanbul 18. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülüyor. Özdağ, duruşma için Silivri Ceza İnfaz Kurumu yerleşkesindeki mahkeme salonuna getirildi.
Ümit Özdağ, tutuklu yargılandığı davanın duruşması öncesinde avukatları aracılığıyla sosyal medya hesabından bir açıklama paylaştı. Paylaşımda, “11 Haziran Çarşamba saat 10.30'da Silivri Ceza İnfaz Kurumu içindeki mahkeme salonunda, tutuklandıktan 142 gün sonra hakim karşısına çıkacağım. Böylelikle Türk Ceza Kanunu’nun 216. maddesinden en uzun süre tutuklu kalan yurttaş oldum” ifadelerine yer verildi.
Özdağ, açıklamasında tutukluluğunun gerçek nedeninin “Abdullah Öcalan ve PKK ile yürütülen müzakerelere karşı duruşu” olduğunu ileri sürdü. Ayrıca, duruşmaya kamuoyunun dikkatini çekmek amacıyla “İktidara ayrı, muhalefete ayrı hukuk uygulanmadığı bir Türkiye dileğiyle imkânı olan herkesi duruşmaya davet ediyorum” çağrısında bulundu.
Türk Ceza Kanunu’nun 216. maddesi, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kişilere yönelik cezai yaptırımları düzenliyor. Davanın içeriği, Özdağ’ın kamuoyuna açık konuşmaları ve sosyal medya paylaşımlarına dayandırılıyor. Mahkeme süreci, kamuoyunda siyasi etkileri açısından da yakından takip ediliyor.