Boğaziçi Üniversitesi'nde İslam Araştırmaları Kulübü (BİSAK) tarafından düzenlenen etkinliğe davet edilen Sosyal Doku Vakfı Başkanı Nureddin Yıldız’ın katılımı, kampüste yoğun protestolara neden oldu. 13 Mayıs akşamı düzenlenen etkinlik öncesinde ve sonrasında yaşanan gösterilerde 97 kişi gözaltına alındı. İstanbul Valiliği, protestocuların polisle çatıştığını ve 13 polis memurunun yaralandığını duyurdu.
Protestoların hedefindeki isim olan Nureddin Yıldız, geçmişte yaptığı açıklamalar nedeniyle kamuoyunda yoğun eleştiri toplamıştı. Özellikle 2015 yılında sarf ettiği, küçük yaşta evlilikleri meşrulaştıran ifadeler nedeniyle Türkiye Barolar Birliği tarafından hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu. Ayrıca, kadına yönelik şiddeti normalleştirdiği öne sürülen diğer söylemleri de daha önce çeşitli sivil toplum kuruluşlarının ve hukukçuların tepkisini çekmişti.
Boğaziçi Üniversitesi Öğrenci Temsilciliği Kurulu (ÖTK), sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, protestonun gerekçesi olarak Yıldız’ın “çocuk istismarını meşrulaştırdığı ve kadına yönelik şiddeti meşru gösterdiği” görüşünü dile getirdi. Ayrıca, davet edilen konuşmacının etkinliğinin izinsiz şekilde gerçekleştirildiğini belirten ÖTK, üniversitenin bu tür söylemlere zemin oluşturmaması gerektiğini vurguladı. Protesto sırasında atılan “Şeriata, faşizme, karanlığa geçit yok” sloganları dikkat çekti.
Etkinlik sırasında bir kişinin Nureddin Yıldız’a yumurta fırlattığı ve ardından güvenlik görevlileri tarafından salondan çıkarıldığı bildirildi. Polis müdahalesi sırasında bazı göstericilerin ters kelepçeyle gözaltına alındığı iddia edildi. Gazeteci Murat Ağırel, T24 muhabiri Can Öztürk’ün de darp edilerek gözaltına alındığını yazarken, İstanbul Valisi Davut Gül olayın bu şekilde gerçekleşmediğini savundu. Vali Gül, protestocuların güvenlik çemberini aşmaya çalıştığını ve yaşanan arbede sırasında 13 polisin inşaat çukuruna düşerek yaralandığını açıkladı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, gözaltına alınan öğrencilerle ilgili bilgi almak üzere partinin hukuk komisyonuyla birlikte İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nü ziyaret etti. Çelik, yaptığı açıklamada protestolara yönelik polis müdahalesini eleştirerek, gençlerin ifade özgürlüğüne müdahale edildiğini ifade etti.
Boğaziçi Üniversitesi yönetimi ise yaşanan olaylarla ilgili yasal süreç başlatılacağını, eylemler sırasında üniversite düzeninin bozulduğunu belirterek protestocular hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını duyurdu. Olay, hem akademik özgürlük hem de ifade özgürlüğü açısından kamuoyunda tartışma konusu olmaya devam ediyor.