İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında, "resmi belgede sahtecilik" suçlamasıyla başlatılan soruşturma kapsamında, avukatları kamuoyuna açıklamalarda bulundu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi binasında düzenlenen basın toplantısında avukatlar, İmamoğlu’nun yatay geçişinin tüm yasal prosedürlere uygun olduğunu ve o dönemde yürürlükte olan mevzuata aykırı herhangi bir durumun söz konusu olmadığını belirtti.
"Bütün Koşullar Sağlanmış"
İmamoğlu’nun avukatı Prof. Dr. Adem Sözüer, yatay geçiş sürecinin tamamen hukuka uygun gerçekleştiğini vurguladı. Sözüer, İmamoğlu’nun **Girne Amerikan Üniversitesi’nden İstanbul Üniversitesi’ne geçişinin o dönemki yasal düzenlemeler çerçevesinde gerçekleştiğini belirterek, “O dönem için tanınırlık ve denklik şartı getirilmemiştir. Mevzuatta buna dair bir düzenleme bulunmamaktadır. Dolayısıyla böyle bir şart aranması hukuken mümkün değildir” ifadelerini kullandı.
Avukat Mehmet Pehlivan da benzer şekilde, İmamoğlu’nun not ortalamasının o dönem yatay geçiş için belirlenen minimum kriterleri karşıladığını ve başvurusunun yasal prosedürlere uygun şekilde değerlendirildiğini belirtti. Pehlivan, "Sayın İmamoğlu'nun not ortalaması 62,5'tur ve bu, yatay geçiş için gereken 60 ortalamanın üzerindedir. Başvurular, fakültelerde kurulan yatay geçiş komisyonları tarafından incelenmiş, ardından fakülte yönetim kurulu tarafından onaylanmıştır” dedi.
"YÖK Kuralları 6 Yıl Sonra Getirildi"
Soruşturmanın dayandırıldığı Yükseköğretim Kurulu (YÖK) raporuna da değinen avukatlar, bu raporun İmamoğlu’nun yatay geçiş yaptığı dönemi kapsamayan veriler içerdiğini ileri sürdü. Pehlivan, YÖK’ün tanıma ve denklik kurallarının 1996 yılında getirildiğini, ancak İmamoğlu’nun yatay geçişinin 1990 yılında gerçekleştiğini vurguladı. “Mevcut yönetmelikler geriye yürütülemez, dolayısıyla 1996 yılında getirilen kuralların 1990’daki yatay geçişe uygulanması hukuken mümkün değildir” ifadelerini kullandı.
Avukatlar ayrıca, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın YÖK’ten talep ettiği raporun 17 Şubat’ta düzenlendiğini ancak savcılığa ne zaman iletildiğinin bilinmediğini belirtti.
"Belgelerin Gerçekliği Konusunda Tartışma Yok"
Avukat Adem Sözüer, İmamoğlu’nun diplomasının gerçek olduğu ve belgelerin sahte olmadığı konusunda hiçbir şüphe bulunmadığını ifade etti. Sözüer, "Bu soruşturma kapsamında İmamoğlu’nun hileli veya hukuka aykırı herhangi bir işlemi olmadığı açıkça görülüyor. Savcılığın neyle suçlandığını açıkça yazması gerekirken, burada suç unsuru içeren herhangi bir fiil dahi belirtilmemiştir” dedi.
İmamoğlu’nun avukatları, kamuoyuna ve yetkili makamlara seslenerek, soruşturmanın hukuki çerçevede yürütülmesi gerektiğini ve İmamoğlu’nun başvurusu sırasında yürürlükte olan yasaların dışına çıkılmadığını belirtti. Açıklamaların ardından basın toplantısı sona erdi.